Alimentatieberekening

Onderdeel van het (echtscheidings)convenant – de schriftelijke overeenkomst tussen jou en je partner – is de alimentatieberekening. Afhankelijk van jullie inkomen, toeslagen, draagkracht en eventuele kosten voor levensonderhoud van de kinderen en/of dieren, stellen we samen vast wat jullie individuele bijdrage is.

Ook andere relevante afspraken die we maken tijdens de mediation gesprekken, bijvoorbeeld over de boedelscheiding, worden zorgvuldig vastgelegd in het convenant. Van de verdeling van de zorg van jullie kinderen en budgetplanning, tot en met de verdeling van jullie bezittingen, schulden, verzekeringen en pensioen: alles komt ter sprake en wordt vastgelegd, zodat er in de toekomst geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Er zijn twee soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Hoe gaat een alimentatieberekening in zijn werk? Wat is een redelijk bedrag en/of waar heb je recht op? Onze mediators maken een officiële alimentatieberekening op basis van zogenaamde Trema-normen: landelijk geldende richtlijnen op basis waarvan rechters, advocaten, financieel experts én scheidingsmediators de alimentatieberekening vaststellen. Zo ben je zeker van een acceptabel bestaan en welzijn van jullie allemaal, ook na de scheiding.

Veelgestelde vragen

Heb je een eigen bedrijf? Dan wordt de scheiding iets complexer. Voor welke bedrijfsvorm is ooit gekozen? Zijn destijds huwelijkse voorwaarden opgesteld? Wat is de waarde van het bedrijf? Welke fiscale gevolgen heeft een eventuele verdeling of management buy-out, en hoe kan de continuïteit van de onderneming gewaarborgd worden? Scheiden Zonder Zorgen schept duidelijkheid.

Werkwijze

Mediation & financieel advies

Samen met Scheiden Zonder Zorgen maken jullie heldere afspraken over de verdeling van jullie boedel en/of onderneming en bepalen we de hoogte van de (eventuele) alimentatie. Waar nodig schakelen we financiële, fiscale of juridische experts in, bijvoorbeeld bij de waardebepaling van een bedrijf. Zodat de gevolgen van jullie scheiding – ook zakelijk gezien – beperkt blijven, er een win-win situatie ontstaat. Want het is immers in ieders belang dat het jullie beiden financieel goed blijft gaan.

Alimentatie laten berekenen?
Er staan verschillende rekentools online om zelf het alimentatiebedrag te berekenen. Zeker weten waar jullie financieel aan toe zijn na de scheiding? Of wil je de kinder- en/of partneralimentatie laten herberekenen? Neem contact met ons op voor een officiële alimentatieberekening op maat.

Bemiddelingstraject