Jolanda belde, ze had in een tijdschrift een artikel over onze praktijk gelezen. Jolanda vroeg zich af of we haar kunnen helpen met het regelen van een scheiding van tafel en bed.
Ik nodigde Jolanda en haar man Anton uit voor een gratis kennismakingsgesprek, waarin we verder konden praten over de wens om te scheiden van tafel en bed.
Wat is het een scheiding van tafel en bed?
De eerste vraag die ik altijd stel als mensen beginnen over een scheiding van tafel en bed, is wat ze zelf verstaan onder het begrip “scheiding van tafel en bed”.
Meestal hoor ik dan: “gewoon wat de uitdrukking al zegt; niet meer aan dezelfde tafel eten en niet meer in hetzelfde bed slapen”. Letterlijk gezien klopt dit natuurlijk, maar in juridische zin betekent het toch iets meer dan dat.
Hoe wordt een scheiding van tafel en bed geregeld?
Scheiden van tafel en bed betekent een aparte rechtbankprocedure. Er is dus geen sprake van een definitieve echtscheiding.
De gehele scheiding wordt geregeld, inclusief rechtbankprocedure. Alleen de laatste stap, het inschrijven van de scheiding bij de gemeente, gebeurt niet.
Het mediationproces ziet er hetzelfde uit als bij een ‘normale’ echtscheiding: als jullie minderjarige kinderen hebben, maken jullie afspraken over de kinderen. Die legt de mediator vast in een ouderschapsplan. Daarnaast maken jullie afspraken over partneralimentatie en pensioenen, bezittingen en schulden. Deze afspraken staan beschreven in een convenant.
Beide documenten worden vervolgens, nadat ze ondertekend zijn door jullie, met een verzoek tot scheiding van tafel en bed ingediend bij de rechtbank. Er volgt een echtscheidingsprocedure waarvan een beschikking wordt afgeven door de rechtbank. Deze beschikking gaat vervolgens dus niet naar de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Wel wordt de beschikking van scheiding van tafel en bed ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.
Kan een scheiding van tafel en bed een definitieve scheiding worden?
Het huwelijk wordt dus feitelijk niet ontbonden. Kan dat dan alsnog? Jazeker, na 3 jaar kan één van beiden alsnog eenzijdig verzoeken om het ontbinden van het huwelijk.
Als je allebei van mening bent dat het huwelijk ontbonden dient te worden, kan dat binnen deze 3 jaar. Daarvoor dien je dan opnieuw een gezamenlijk verzoek in om het huwelijk definitief te ontbinden. Als er sprake is van wangedrag bij een van beide partijen, dan kan de ander vragen om de eenzijdige ontbinding van het huwelijk, ook al is de drie jaar nog niet voorbij.
Overigens is een scheiding van tafel en bed alleen mogelijk als er sprake is van een huwelijk. Bij een geregistreerd partnerschap, is een scheiding van tafel en bed niet mogelijk.
Waarom scheiden van tafel en bed?
Ik stel deze vraag ook aan Jolanda en Anton. Ze geven aan dat ze er nog niet zeker van waren of ze definitief willen scheiden. Maar omdat er geen sprake meer is van een gezamenlijk huishouden, en ze niet geconfronteerd willen worden met de gevolgen van beslissingen die de ander neemt, hadden ze de indruk dat een scheiding van tafel en bed voor hen de beste oplossing is.
Voor de situatie van Jolanda en Anton is dit een mogelijkheid, immers ze zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Dus als er niets geregeld wordt, blijven ze beiden aansprakelijk en verantwoordelijk voor de acties die betrekking hebben op hun gezamenlijke bezittingen en schulden. En dat willen ze niet.
Religieuze kringen
Een scheiding van tafel en bed komt op dit moment veel voor in religieuze kringen. Als er op grond van geloofsovertuiging niet gescheiden ‘mag’ worden, ligt de keuze voor een scheiding van tafel en bed voor de hand. Meestal komt het in dat geval niet meer tot een daadwerkelijke ontbinding van het huwelijk en blijven de partners de rest van hun leven gescheiden van tafel en bed.
Een huwelijk met een nieuwe partner is dan niet mogelijk, je bent en blijft immers getrouwd!
Hoe ging het verder met Jolanda en Anton?
Na het kennismakingsgesprek zetten Jolanda en Anton de voor- en de nadelen die op een rij. Uiteindelijk hebben ze toch gekozen voor een definitieve ontbinding van hun huwelijk.
Na anderhalf jaar belde Jolanda me op, om te vertellen hoe het nu met ze gaat.
Jolanda en Anton hebben nu een lat-relatie. Met elkaar. ‘Bevalt veel beter ‘geeft Jolanda aan, gelukkig samen en toch ook gelukkig gescheiden!
Denk je er ook over een scheiding na? En twijfel je eraan welke oplossing in jullie situatie de beste is? Neem contact op!