13 november 2024

Scheiden van een partner met autisme

Hoe vind je balans in de emotionele chaos?  

Scheiden is nooit gemakkelijk, maar als je partner autisme* heeft, kan het proces extra uitdagend zijn. Mensen met autisme ervaren de wereld anders. Ze hebben vaak behoefte aan structuur, voorspelbaarheid en duidelijke communicatie. Een scheiding, met alle emotionele en praktische onzekerheden, kan deze behoefte flink verstoren. Toch is het mogelijk om deze stap op een respectvolle en zorgvuldige manier te zetten, waarbij ieders welzijn centraal staat.  

Begrip voor autisme: een belangrijke stap

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is begrijpen hoe autisme je partner beïnvloedt. Voor mensen met autisme kan verandering extreem overweldigend zijn. Ze kunnen zich terugtrekken, overprikkeld raken of vastklampen aan routines. Door deze reacties niet persoonlijk te nemen, maar te zien als onderdeel van hun autisme, creëer je ruimte voor empathie.  

Communiceer helder en gestructureerd  

In een scheidingsproces draait vrijwel alles om communicatie. Bij de partner met autisme is het essentieel om extra duidelijk te zijn. Tijdens scheidingsmediation gebruik ik eenvoudige taal en worden complexe onderwerpen in kleinere stappen verdeeld. Het is belangrijk om emotionele uitbarstingen te vermijden, hoe moeilijk dat soms ook is, want die kunnen je partner uit balans brengen en de communicatie blokkeren.  

In sommige trajecten passen alternatieven voor face-to-face gesprekken daarom beter bij jullie. Schrijven of mailen kan soms beter werken, omdat de partner met autisme dan de tijd heeft om informatie te verwerken.

Als er sprake is van begeleiding voor de partner met autisme, wordt deze uiteraard betrokken bij het scheidingstraject.

*Onder autisme verstaan we het hele spectrum van autistische stoornissen, waarvoor verschillende diagnostische namen worden gehanteerd, zoals ASS, HFA, Asperger, PDD-NOS, klassiek autisme.

Hulp bij scheiden?

Structuur in het proces  

Mensen met autisme hebben het meeste baat bij voorspelbaarheid. Dit geldt ook tijdens een scheiding. Een mediator met ervaring op dit gebied zorgt voor een strak plan met duidelijke deadlines en vaste afspraken. De mediator bespreekt wie welke stappen onderneemt en wanneer. De mediator kan hierbij een waardevolle rol spelen, door structuur te bieden en te zorgen dat beide partijen zich gehoord voelen.  

Zorg voor jezelf

Een scheiding kan zwaar zijn, zowel emotioneel als fysiek. Als je partner autisme heeft, kun je het gevoel hebben dat jij constant moet zorgen of je moet aanpassen. Dikwijls was dit tijdens de relatie die achter jullie ligt ook al het geval. Vergeet daarom niet om goed voor jezelf te zorgen. Praat met vrienden, familie of een coach, en gun jezelf tijd om te herstellen en te groeien.

Het belang van professionele begeleiding bij autisme

Bij een scheiding waarbij autisme een rol speelt, kan professionele begeleiding het verschil maken. Een mediator met ervaring in neurodiverse relaties begrijpt de unieke uitdagingen en helpt jullie beiden door het proces. Zo’n mediator bewaakt niet alleen de praktische kant van de scheiding, maar houdt ook oog voor het emotionele welzijn van jullie allebei.

Autisme vraagt om zorgvuldigheid en begrip

Scheiden van een partner met autisme is een proces dat zorgvuldigheid en begrip vraagt. Door de juiste ondersteuning te zoeken en respectvol met elkaar om te gaan, kun je samen werken aan een nieuwe toekomst. Ook al ga je uit elkaar, het is mogelijk om dit op een manier te doen die voor jullie beiden werkt.

Willen jullie na het lezen van deze blog een vrijblijvende kennismaking plannen? Neem dan contact op via onderstaande button.

Plan een afspraak