Hoe vind je balans in de emotionele chaos?
Scheiden is nooit gemakkelijk, maar als je partner autisme* heeft, kan het proces extra uitdagend zijn. Mensen met autisme ervaren de wereld anders. Ze hebben vaak behoefte aan structuur, voorspelbaarheid en duidelijke communicatie. Een scheiding, met alle emotionele en praktische onzekerheden, kan deze behoefte flink verstoren. Toch is het mogelijk om deze stap op een respectvolle en zorgvuldige manier te zetten, waarbij ieders welzijn centraal staat.
Begrip voor autisme: een belangrijke stap
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is begrijpen hoe autisme je partner beïnvloedt. Voor mensen met autisme kan verandering extreem overweldigend zijn. Ze kunnen zich terugtrekken, overprikkeld raken of vastklampen aan routines. Door deze reacties niet persoonlijk te nemen, maar te zien als onderdeel van hun autisme, creëer je ruimte voor empathie.
Communiceer helder en gestructureerd
In een scheidingsproces draait vrijwel alles om communicatie. Bij de partner met autisme is het essentieel om extra duidelijk te zijn. Tijdens scheidingsmediation gebruik ik eenvoudige taal en worden complexe onderwerpen in kleinere stappen verdeeld. Het is belangrijk om emotionele uitbarstingen te vermijden, hoe moeilijk dat soms ook is, want die kunnen je partner uit balans brengen en de communicatie blokkeren.
In sommige trajecten passen alternatieven voor face-to-face gesprekken daarom beter bij jullie. Schrijven of mailen kan soms beter werken, omdat de partner met autisme dan de tijd heeft om informatie te verwerken.
Als er sprake is van begeleiding voor de partner met autisme, wordt deze uiteraard betrokken bij het scheidingstraject.
*Onder autisme verstaan we het hele spectrum van autistische stoornissen, waarvoor verschillende diagnostische namen worden gehanteerd, zoals ASS, HFA, Asperger, PDD-NOS, klassiek autisme.