11 september 2023

Scheiden of blijven?

De moeilijkste beslissing in de liefde

De zomervakantie is voor veel mensen weer achter de rug en dat zorgt in onze echtscheidingspraktijk meteen voor een toename van het aanvragen om informatie. Veel aanvragen hebben als onderwerp dat er getwijfeld wordt over het wel of niet beëindigen van de relatie. ‘Geef ik onze relatie nog een kans, of is het beter om uit elkaar te gaan? Daar worstel ik sinds de vakantie mee’

In de complexe wereld van relaties kan het kiezen tussen scheiden of blijven een van de moeilijkste beslissingen zijn waar je als mens voor kunt komen te staan. 

Dit proces waarin je een beslissing maakt over scheiden of je relatie toch nog een kans geven, is een emotionele achtbaan die zijn oorsprong vindt in liefde, vertrouwen en verbinding. 

Dilemma: scheiden of blijven?

Je mag rustig stellen dat dit een duivels dilemma is. Daarom is een grondige afweging van hoe het nu is in je relatie en de gevolgen van het wel of niet verbreken van die relatie belangrijk voordat je een definitief besluit kunt nemen. In deze blog gaan we op onderzoek uit en bespreken we de belangrijkste aspecten die van belang zijn bij het maken van deze ingrijpende keuze.

Elke relatie is uniek, en wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet belangrijk te zijn voor de ander. Jullie relatie is namelijk een complexe samensmelting van jullie individuele persoonlijkheden, jullie ervaringen en de waarden en normen die jullie hebben. 

Praten, blijven praten met elkaar

Met elkaar praten en blijven praten is het belangrijkste in de keuze tussen scheiden of blijven. Zeker in deze fase van jullie relatie waarin er sprake is van een ‘erop-of-eronder-beslissing’.  Het naar elkaar uiten van gevoelens, behoeften en zorgen is ontzettend belangrijk om de oorzaken van ongelukkig zijn te begrijpen. Soms kunnen de gesprekken waarin zaken met elkaar gedeeld worden, al dan niet onder begeleiding van een relatietherapeut,  ervoor zorgen dat problemen uitgepraat en opgelost worden en zelfs leiden tot een sterkere en diepere band tussen jullie!

Maar ook kan het zo zijn dat er soms diepe en onoverkomelijke verschillen bloot komen te liggen, waardoor een breuk onvermijdelijk is. 

Mishandeling, ontrouw, verslavingen en andere vormen van emotioneel of fysiek geweld zijn voorbeelden van situaties waarin scheiden de ‘beste’ optie kan zijn.
Het is wel belangrijk om je te realiseren dat als je in een ongelukkige relatie zit, dit niet betekent dat jij of je partner “slecht” zijn.

Soms pas je gewoon niet meer bij elkaar en dan kan het loslaten van de relatie de weg vrijmaken voor beiden om opnieuw geluk te vinden.

Hulp bij scheiden?

Wat betekent scheiden of blijven voor de kinderen?

Een ander ontzettend belangrijke factor bij het overwegen van scheiden of blijven is de impact op eventuele kinderen. Onderzoek heeft aangetoond dat een omgeving waarin er veel conflicten zijn tussen ouders, meer schade kan aanrichten dan het uitelkaar gaan van ouders op zich. De verandering die het beëindigen van een relatie met zich meebrengt, zal zeker effect kunnen hebben op de kinderen. Het is dan ook in het allergrootste belang voor kinderen dat ouders samenwerken om de overgang naar de nieuwe gezinssituatie voor hun kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Aan de andere kant kan ‘blijven’ in een ongelukkige relatie “voor de kinderen” echter een averechts effect hebben en uiteindelijk meer schade veroorzaken dan goed doen.

Scheiden en je financiën

En dan spelen naast deze emotionele aspecten ook financiële overwegingen een belangrijke rol bij de beslissing tussen scheiden of blijven. Samenleven met een partner kan leiden tot gedeelde kosten en economische stabiliteit, wat na het verbreken van de relatie kan veranderen. Het is daarom zeker belangrijk om ook de financiële gevolgen grondig te onderzoeken voordat de knoop wordt doorgehakt. Het kan verstandig zijn om advies in te winnen. Dit om de beste keuzes te maken die betrekking hebben op de zorg voor de kinderen, de (kinder)alimentatie en verdeling van gezamenlijke bezittingen.

Druk van buitenaf

Belangrijk is ook om je te realiseren dat druk van buitenaf een belangrijke rol kan speken. En dan vooral de druk om in een relatie te blijven. Onderschat dit niet. Familie, vrienden en de samenleving kunnen soms verwachtingen opleggen die niet in jouw belang zijn. Het is daarom belangrijk om te onthouden dat het jouw leven is en jouw geluk voorop staat. Een beslissing nemen gebaseerd op druk van ‘buitenaf ‘ kan ervoor zorgen dat je spijt krijgt.

Tot slot, wat je beslissing uiteindelijk ook is, zorg goed voor jezelf in deze turbulente periode. Scheiden of blijven kan emotioneel zware druk op je leggen, maar het kan ook een tijd zijn waarin je persoonlijke groeit en jezelf ontwikkelt. Professionele ondersteuning, zoals (relatie)therapie of coaching, kan een waardevolle ondersteuning zijn om periode goed door te komen.

Uiteindelijk is het nemen van de beslissing om te scheiden of te blijven een buitengewoon moeilijke en persoonlijke keuze. Het vereist dat je naar jezelf kunt kijken, open communicatie, begrip en eerlijkheid. Geen enkele relatie is perfect, maar als de belangrijke elementen van respect, liefde en vertrouwen ontbreken, kan het tijd zijn om een nieuwe weg in te slaan. Uiteindelijk is het je doel om gelukkig te zijn, of dat nu binnen de relatie is of daarbuiten.

Wil je meer weten? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Dit kan in een van onze gespreksruimtes in Apeldoorn of Harderwijk. Online kennismaken kan uiteraard ook, wat voor jullie het beste uitkomt!

Plan een afspraak
Is er nog liefde