Ank en Wim willen scheiden
Ze zitten tegenover mij aan tafel, Ank (83) en Wim (86). Ze hebben een afspraak gemaakt voor een vrijblijvende kennismaking. Ze willen namelijk scheiden. Na een huwelijk van ruim 60 jaar. Nieuwsgierig als ik ben, vraag ik ze waarom ze juist nu na zo’n lang samen geweest te zijn, hebben besloten om uit elkaar te gaan.
Ank kijkt me strijdlustig aan en zegt: “Luister, ik ben in de herfst van mijn leven, en ik wil graag nog een paar leuke jaren hebben, maar zeg nou zelf, denk je dat dit met hem gaat lukken?”. Ze knikt hierbij in de richting van Wim, die gelaten voor zich uit blijft kijken.
Met name van mensen die de 50 gepasseerd zijn, hoor ik regelmatig dat ze, ondanks ze niet gelukkig zijn in hun huwelijk, de stap om uit elkaar te gaan, niet zetten.
“We zijn al zolang samen” “We hebben verder geen ruzie” “Alleen is ook maar alleen” zijn veel gehoorde argumenten om toch bij elkaar te blijven. Maar ook de onzekerheid over het alleen verder moeten na een scheiding, met meer verleden dan toekomst maakt het moeilijk de beslissing te nemen om de stekker uit het huwelijk te trekken.
Toch is het aantal scheidingen in de leeftijdscategorie van 55 tot 70-jarigen in 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2000. En zelfs bij ouderen in de leeftijd van 85 tot 100 jaar, is een forse stijging te constateren: in het jaar 2000 eindigden er 4 huwelijken in een scheiding, in 2018 waren dat er 48.
Scheiden is altijd ingrijpend
Scheiden is, hoe oud of hoe jong je ook bent, een van de meest ingrijpendste veranderingen in een leven. Maar de zorgen over geld, je relatie met je (klein)kinderen, eenzaamheid doordat je voor het eerst van je leven alleen gaat wonen, gezondheidsproblemen die horen bij ouder worden, wegen steeds minder op tegen het vooruitzicht dat er nog een heel leven voor je ligt waarin je geen rekening meer hoeft te houden met de ander. Je eigen leven in kunt richten. Zonder de ander gelukkig kunt zijn.
Uit onderzoek blijkt dat drie van de vier mensen van mening is, dat de scheiding een goede beslissing is geweest. Ondanks de soms zware weg die ze hebben moeten afleggen.
Feit is, dat na je 50ste de kans dat je alleen verder moet, door scheiding of door overlijden van je partner, steeds groter wordt.
En zoals Ank heel stellig zei aan het einde van ons gesprek nadat ze Wim weer in de benen had gejaagd: ‘Ik kies voor mezelf nu. Ik mag dan wel oud en grijs zijn, ik ben niet dom, en zeker nog lang niet dood!’