6 februari 2021

Online Scheiden, hoe werkt dat?

Als stellen besluiten om uit elkaar te gaan, gaan ze met behulp van een mediator of advocaat hun scheiding regelen. Er vinden gesprekken plaats bij de mediator, afspraken worden gemaakt. De mediator regelt de juridische afwikkeling.

Er zijn redenen om de scheiding niet op deze manier te regelen

Als stellen niet meer dicht bij elkaar wonen bijvoorbeeld. Of te ver weg van de mediator waarvoor ze hebben gekozen. Soms lukt het gewoon niet om samen in één ruimte te zijn, terwijl de wil om in goed overleg de scheiding te regelen er wel degelijk is. Te veel spanningen kunnen dan ervoor zorgen dat je blokkeert of niet goed uit je woorden komt.

Maar ook in Coronatijd, kan angst voor besmetting, een reden zijn om met zo min mogelijk mensen in één ruimte te zitten. Daarnaast is in de huidige tijd voor veel werkende mensen  lastig om steeds vrij te moeten nemen voor een afspraak bij de mediator. En wat dacht je van ouders die steeds oppas moeten regelen voor hun kinderen?

Online scheiden is in die situaties een heel goede manier om het beëindigen van je relatie te regelen.

Beeldbellen of mailen

Bij het online scheiden worden de gesprekken met de mediator gevoerd via beeldbellen. Dit gebeurt door middel van een beveiligd programma waarbij alleen de deelnemers kunnen horen en zien wat er besproken wordt.

Een andere mogelijkheid is om per mail mediationgesprekken te voeren. Er is dan alleen schriftelijk contact via email. Dit vraagt wel om specifieke vaardigheden van de mediator.

Een combinatie van beeldbellen en per mail afspraken maken kan ook.

Is online scheiden voor iedereen een oplossing?

Enige behendigheid met een computer is noodzakelijk, maar online scheiden is niet ingewikkeld.
Vóór de afspraak om te gaan beeldbellen stuurt de mediator een link, waarmee je kunt inloggen op het gesprek.

Per mail je scheiding regelen wijst zich eigenlijk ook vanzelf. De mediator vraagt per mail informatie van jullie en stelt vragen waarop jullie dan per mail antwoorden.

Snel scheiden online

Online scheiden, kan veel efficiënter en sneller verlopen dan scheiden via op de ‘traditionele’ manier.  Dit komt omdat er vooraf strak omlijnde afspraken gemaakt worden.  Over de frequentie van de gesprekken. En een agenda vooraf met onderwerpen. Wel is het zo dat online scheiden niet altijd de meest geschikte methode is.

Wil je snel online scheiden?  Maak dan een vrijblijvende kennismakingsafspraak. Dan onderzoeken we of een dergelijke traject past bij jullie. Uiteraard kan een kennismakingsafspraak ook online !

Erkende opleiding

Een mediator  die online scheiden aanbiedt, heeft daarvoor een erkende opleiding gevolgd. Juist omdat het zo belangrijk is dat online mediation goed en nauwkeuring wordt ingestoken. Niet iedere mediator is gekwalificeerd om cliënten door online scheiden cliënten te begeleiden.

 

Scheiden Zonder Zorgen is aangesloten bij de Vereniging van Online Mediators. En door de opleiding ‘Online Mediation’, gekwalificeerd om door middel van online mediation cliënten te begeleiden bij online scheiden. Op een net zo’n goede en zorgvuldige manier als bij face-to-face echtscheidingsmediation.

Kosten

Wat betreft de kosten voor het regelen van een online scheiding, die zijn vergelijkbaar met de kosten die je betaalt bij een face-to-face-traject. Ook als je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand.  Tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek leggen we alles uit over de kosten van online scheiden.

Hulp bij scheiden?
Online scheiden