Begin maart maakte ik kennis met Bart en Suzanne. Dertigers met allebei een fulltime baan. Drie kindertjes in de basisschoolleeftijd. Ze kwamen bij mij omdat de ‘koek op is’ ‘de pijp is leeg’. Suzanne had aangegeven te willen scheiden. Ze wilden allebei in goed overleg uitelkaar.
Vooral omdat ze voor hun kinderen goede afspraken wilden maken en als ouders vriendschappelijk met elkaar om wilden blijven gaan. Bart had namelijk als kind van gescheiden ouders regelmatig tussen zijn ouders in gezeten. En daar heeft Bart nog steeds last van. Suzanne en Bart wilden dit hun kinderen koste wat kost besparen.
Na het eerste gesprek in maart hoorde ik niets meer. Aangezien Corona de hele wereld op zijn kop zette, kon ik me best voorstellen dat Bart en Suzanne hele andere zorgen hadden. En hun voornemen om te gaan scheiden daarom een veel minder belangrijk was geworden.
Toen ik hen een berichtje stuurde met daarin de vraag hoe het hen verging, was dat ook het antwoord” We hebben nu andere dingen aan ons hoofd. We komen er later op terug”.
Onlangs kreeg ik weer een berichtje van Suzanne: ‘ik twijfel of we de scheiding wel door moeten zetten’.” We zijn er nog niet uit”
In de media is veel te lezen over de toename van huiselijk geweld in de periode waarin kinderen niet naar school gingen en werkenden hun werk zoveel mogelijk vanuit huis moesten doen. Dit gaf regelmatig spanningen: thuisonderwijs geven combineren met thuiswerken en 24/7 thuis zijn met het hele gezin is nu eenmaal niet gemakkelijk.
In het gezin van Bart en Suzanne, had het veel samen zijn met het gezin juist een positief effect op hun relatie. Doordat ze de zorgtaken voor de kinderen hadden verdeeld en er goede afspraken waren gemaakt hadden Bart en Suzanne de Coronatijd thuis goed doorstaan en was er zelfs weer sprake van een ‘oplaaiend vuurtje’.
Onlangs is er onderzoek gedaan waaruit blijkt dat er inderdaad sprake is van veel minder echtscheidingsaanvragen. Het vermoeden is echter dat deze terugloop niet komt doordat stellen besluiten hun relatie nog een kans te geven. De financiële onzekerheid door Corona en de zorgen over het vinden van een huis na de scheiding spelen een belangrijkere rol.
De verwachting is dat het aantal ouders dat uit elkaar gaat, nadat we wat Corona betreft weer in een rustiger vaarwater terecht zijn gekomen, gaat stijgen.
Bij 55% van alle scheidingen zijn één of meerdere minderjarige kinderen betrokken. Er gaan jaarlijks ongeveer 55.000 stellen (getrouwd, gereg.partners of samenwoners) met minderjarige kinderen uit elkaar. Dit betekent dat omstreeks 86.000 kinderen ieder jaar geconfronteerd worden met ouders die uit elkaar gaan.
Na de heftige Coronaperiode lijkt 2020 voor kinderen die ook te maken krijgen met de scheiding van hun ouders een extra zwaar jaar te worden.
Suzanne en Bart hebben besloten om in relatietherapie te gaan. Dat ze door Corona dichter tot elkaar zijn gekomen, lijkt een hele goede eerste stap om hun huwelijk nog een kans te geven. Ik hoop van harte dat ze daarin slagen!