1 juni 2020

Kindercoaching bij scheiding: Kellycoacht!

Mediation tijdens scheiding

Als jullie besluiten om uit elkaar gaan, ben je als ouders verantwoordelijk voor de scheiding. Jullie kinderen niet. Je weet wat het gesprek waarin jullie de kinderen gaan vertellen dat jullie gaan scheiden betekent.  Dat jullie gezin er compleet anders uit gaat zien.

Je kunt je kinderen niet beschermen tegen verdriet en boosheid. Maar je kunt ze wel behoeden voor onnodig verdriet, zorgen en lasten.

Kinderen krijgen heel veel mee, ook in de periode voordat ouders aan hun kinderen vertellen dat ze uit elkaar gaan. Soms vertellen de kinderen aan mij dat ze al wisten dat hun ouders gingen scheiden, voordat hun ouders het verteld hadden!

Kinderen hebben het tijdens een echtscheiding moeilijk, dit komt onder andere door de vele veranderingen waarmee kinderen in een echtscheidingssituatie te maken krijgen. Ze worden vaak weggehaald uit hun vertrouwde omgeving, zien hun ouders veel minder vaak. Dit geeft de nodige emoties. De ruzies of het verdriet dat kinderen zien bij (een van beide) ouders geven ook veel spanning.

Kinderen voelen zich vaak in de steek gelaten of afgewezen. Ze willen eigenlijk alleen maar, dat alles weer wordt zoals het was. Een scheiding is ook voor kinderen een rouwproces.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders veel meer kans hebben op het ontwikkelen van problemen. Denk daarbij aan gedragsproblemen, niet goed in hun vel zitten, een lager zelfbeeld, slechtere prestaties op school.

Maar ook op de lange termijn zijn er gevolgen. Kinderen hebben veel te verwerken, waardoor ze zich langzamer ontwikkelen dan andere kinderen van hun leeftijd. Kinderen van gescheiden ouders hebben een veel grotere kans om later zelf te scheiden. Het missen van het contact met ouders, kan tot gevolg hebben dat er sprake is van angstproblemen, depressies.

Het grootste gedeelte van de kinderen accepteert na verloop van de tijd om de scheiding van hun ouders te accepteren. Hoe soepel kinderen het rouwproces van de scheiding doormaken, hangt af van hoe ouders met de scheiding dn elkaar omgaan. Maar ook is heel belangrijk dat kinderen tijdens en na de scheiding goed begeleid worden. Een kindercoach kan kinderen begeleiden om de verwerking van de scheiding op een goede manier in gang te zetten. Kinderen in hun kracht zetten, tijdens en na de scheiding.

Bij Scheiden Zonder Zorgen Ouders hebben we ervoor gekozen om de samenwerking aan de gaan met kindercoach Kelly van Kellycoacht.

Kelly biedt speciaal voor onze cliënten een traject aan, waarbij ze na het intakegesprek, drie gesprekken met de kinderen voert. De kinderen wordt een luisterend oor geboden. Kinderen kunnen bij Kelly even op adem komen. Ze voelen zich door de sessies bij Kelly gezien en gehoord. Krijgen meer grip op de nieuwe situatie. Komen er in de coachgesprekken zaken naar voren die van belang zijn voor het Ouderschapsplan, dan worden deze uiteraard besproken. Mocht er na de drie gesprekken nog meer behoefte zijn aan coaching, dan kan het traject natuurlijk altijd verlengd worden.