26 juli 2024

Ik wil scheiden maar heb geen woning

Annelies en Bert kwamen voor een vrijblijvende kennismaking bij mij in de praktijk. Al snel kwam ter sprake dat ze besloten hadden om te gaan scheiden. Annelies zou de gezamenlijke woning overnemen en Bert op zoek gaan naar een andere woning. Het probleem dat al snel duidelijk werd was dat er geen woning te krijgen was voor Bert.  Zowel kopen als huren lukte niet. Wat nu?

Een relatie beëindigen is al moeilijk genoeg, maar als je geen nieuwe woning kunt winnen, kan dat extra stressvol zijn. Ondanks deze zorgen zijn er wel stappen die je kunt nemen om de overgang soepeler te laten verlopen. Hier zijn enkele praktische tips en adviezen om je door dit proces heen te helpen.

Bespreek de woningkwestie met je partner

Het eerste wat je moet doen, is open en eerlijk communiceren met je partner over de woonsituatie. Probeer samen tot tijdelijke afspraken te komen over wie er in het huis blijft en wie erop zoek gaat naar een nieuwe woonplek. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een van jullie tijdelijk bij vrienden of familie intrekt totdat er een meer permanente oplossing is gevonden.

Ga op zoek naar een tijdelijk woonruimte

Als je geen directe mogelijkheid hebt om een nieuwe woning te vinden, zijn er verschillende tijdelijke oplossingen:

  • Familie en vrienden: informeer bij familie en vrienden of je tijdelijk bij hen kunt verblijven. Dit kan je de tijd geven om rustig naar een geschikte woning te zoeken.
  • Tijdelijke huur: overweeg tijdelijke huurwoningen, zoals vakantiehuisjes of short-stay appartementen. Deze opties zijn vaak flexibeler met betrekking tot de huurperiode.
  • Kamers en studio’s: er zijn websites en platforms waar je tijdelijk een kamer of studio kunt huren. Dit kan een goede tussenoplossing zijn totdat je iets permanents vindt.
  • Verhuurmakelaars: sommige makelaars hebben huurwoningen in hun portefeuille van bijvoorbeeld klanten die bijvoorbeeld voor langere tijd in het buitenland wonen en werken. Het huis in Nederland wordt dan te huur aangeboden.
  • Social media: maak via social media kenbaar dat je op zoek bent naar een woning. Hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe groter de kans dat je een tijdelijke of definitieve oplossing vindt.
Hulp bij scheiden?

Maak een plan voor de lange termijn

Het is belangrijk om niet alleen aan de korte termijn te denken, maar ook aan je toekomstige woonsituatie. Begin dus met het opstellen van een plan voor de lange termijn:

  • Woningcorporaties: schrijf je in bij woningcorporaties. De wachttijd kan lang zijn, dus hoe eerder je je inschrijft, hoe beter.
  • Particuliere huur: zoek naar huurwoningen op de particuliere markt. Dit kan duurder zijn, maar biedt vaak meer flexibiliteit en beschikbaarheid.
  • Koopwoning: als je financiële situatie het toelaat, overweeg dan om een woning te kopen. Dit kan een stabiele oplossing zijn op de lange termijn.

Financiële voorbereiding voor een nieuwe woning

Een scheiding brengt vaak extra kosten met zich mee. Zorg ervoor dat je je financiën goed op orde hebt:

  • Budgetteren: maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat je je kunt veroorloven.
  • Hulp van een financieel adviseur: overweeg om een financieel adviseur in te schakelen. Zij kunnen je helpen om je financiële situatie in kaart te brengen en advies geven over de beste aanpak.
  • Huurtoeslag: controleer of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dit kan een deel van je woonlasten verlichten. Ook kom je mogelijk in aanmerking voor andere toeslagen. Op www.toeslagen.nl kun je nagaan of je voor bepaalde toeslagen in aanmerking komt.

Mediation en juridische hulp 

Een scheiding waarbij het vinden van een woning een probleem oplevert, kan complex zijn. Het is verstandig om juridische hulp in te schakelen:

  • Mediation: een scheidingsmediator kan jullie helpen om tot gezamenlijke afspraken te komen over de woonsituatie en andere zaken die bij de scheiding komen kijken.
  • Juridisch advies: zoek juridisch advies om je rechten en plichten te begrijpen. Dit kan bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket of via een advocaat. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten kan deze je mogelijk ook van informatie voorzien.

Emotionele ondersteuning

Vergeet niet dat het beëindigen van een relatie een emotioneel zwaar proces kan zijn. Zoek steun bij vrienden, familie of een coach / therapeut. Het is belangrijk om je gevoelens te kunnen delen en te verwerken.

Scheiden zonder directe woonoplossing

Een scheiding zonder directe woonoplossing kan een uitdaging zijn, maar met de juiste stappen en ondersteuning is het mogelijk om deze fase door te komen. Blijf communiceren, zoek tijdelijke oplossingen en maak een plan voor de lange termijn. Vergeet niet om zowel financiële als juridische ondersteuning te zoeken om je door dit proces heen te helpen. En vooral, zorg goed voor jezelf en zoek emotionele steun wanneer dat nodig is.

Met Annelies en Bert hebben we de diverse mogelijkheden onderzocht. Bert heeft tijdelijk bij zijn ouders op zolder gewoond. Gelukkig is het gelukt om toch onverwacht snel een huurwoning te vinden. Daar woont Bert nu. Hij gaat rustig op zoek naar een koopwoning.

Wil je scheiden en heb je net als Annelies en Bert hulp nodig? Neem contact met mij op.

Plan een afspraak