7 december 2024

Gezag over kinderen na scheiding

Hoe werkt het en wat is belangrijk?

Ik kreeg de vraag van Jannemieke, die na de scheiding wilde dat zij al moeder de enige ouder wilde zijn met gezag over de kinderen. Ze wilde weten hoe ze dit zou kunnen regelen. De eerste vraag die bij me opkomt is, wat ligt er achter deze opmerking? Vrijwel altijd hebben vragen en opmerkingen een diepere achtergrond, en ik zie het als mijn taak als mediator om die achtergrond te ‘ontrafelen’.

Vooral ook voor de kinderen is de scheiding van hun ouders een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Ouders moeten naast alle praktische zaken zoals het verdelen van spullen en het vinden van nieuwe woonruimte, ook nadenken over het gezag over de kinderen. Maar wat betekent dat precies? En hoe zorg je ervoor dat je kinderen hier zo min mogelijk last van hebben?

Wat is ouderlijk gezag?

Gezag gaat over de verantwoordelijkheid voor de opvoeding en verzorging van je kind(eren). Het betekent dat je beslissingen mag nemen over belangrijke zaken in het leven van de kinderen, zoals naar welke school zij gaan, medische behandelingen en het aanvragen van een paspoort. Als ouders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, hebben ze vrijwel altijd gezamenlijk gezag.

Wonen ouders samen (en de vader het kind erkend heeft) is er voor kinderen geboren vanaf 2023 automatisch gezag voor beide ouders. Voor kinderen die door de vader vóór 2023 erkend zijn, dienen ouders het gezag voor vader te regelen.

De moeder (uit wie het kind geboren is), heeft altijd ouderlijk gezag, daarvoor hoeft niets geregeld te worden.

Gezag na de scheiding

Na een scheiding of het beëindigen van de relatie blijft het gezag in principe gezamenlijk. Dit betekent dat beide ouders evenveel recht en verantwoordelijkheid hebben en houden om beslissingen te nemen over de kinderen. Dit wordt in Nederland gezien als het beste voor het kind, omdat beide ouders op deze manier betrokken blijven.

Maar wat als jullie het niet eens worden over een belangrijke beslissing? Dan is het belangrijk om eerst te proberen er samen uit te komen, bijvoorbeeld met hulp van een mediator. Kom je er echt niet uit, dan kun je naar de mediator. Pas als je er bij de mediator niet uitkomt, ga je naar een rechtbank. De rechter kijkt altijd naar wat het beste is voor het kind.

Wat als één ouder het gezag wil?

Er zijn situaties waarin één ouder na de scheiding het gezag wil hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld alleen als er sprake is van geweld, incest of misbruik van de kinderen of andere omstandigheden die onveilig zijn voor kinderen. In zo’n geval kan de andere ouder een verzoek indienen bij de rechter om het gezag alleen te krijgen. Let wel: de rechter wijst dit alleen toe als dit in het belang is van het kind.

Hulp bij scheiden?

Hoe voorkom je problemen?  

Het gezag regelen is één ding, maar het écht goed laten werken na de scheiding vraagt om samenwerking. Hier zijn een paar tips:

  1. Blijf communiceren: praten met je ex-partner kan moeilijk zijn, maar het is essentieel. Denk niet alleen aan je eigen gevoelens, maar zet het belang van je kind voorop.
  2. Maak duidelijke afspraken: leg vast wie waarvoor verantwoordelijk is. Dit doen jullie in het ouderschapsplan.
  3. Wees flexibel: soms loopt het leven anders dan gepland. Probeer mee te denken met je ex-partner, vooral als dat het leven van je kind makkelijker maakt.
  4. Houd je kind buiten de strijd: kinderen voelen vaak feilloos aan als er spanningen zijn tussen ouders. Probeer conflicten dus zoveel mogelijk buiten hun gehoor te houden.  

Soms lukt het echt niet om het eens te worden over de afspraken over de kinderen. In die situatie kan parallel ouderschap een mogelijke oplossing zijn. In een volgende blog zal ik ingaan op dit onderwerp.

Na scheiden een nieuw evenwicht vinden

Het is normaal dat het tijd kost om een nieuw evenwicht te vinden nadat ouders uit elkaar zijn gegaan.  De situatie is nieuw voor iedereen en dat vraagt om geduld en begrip. Het belangrijkste is dat je als ouders blijft samenwerken in het belang van je kind.  

Na mijn gesprek met Jannemieke en haar toekomstige ex-partner was duidelijk dat ze beiden als ouder gezamenlijk gezag hebben en na de scheiding zullen houden. Het belang om er samen uit te komen en goede afspraken te maken over de kinderen wordt door beiden beseft. Ze gaan voor een ouderschapsplan waarmee ze beiden apart van elkaar en toch samen voor de kinderen zorgen en beslissingen nemen!

Mediation kan hierbij helpen. Als mediator help ik ouders om goede afspraken te maken over gezag, omgang en andere zaken. Samen zorgen we ervoor dat jullie kinderen in een veilige en stabiele omgeving kunnen opgroeien, ook na de scheiding.  

Wil je meer weten of hulp bij dit proces? Neem gerust contact op. Samen maken we een plan dat werkt voor iedereen! 

Plan een afspraak
Scheidingsmediator Petra Lap