8 december 2020

Gaan je ouders uit elkaar?

Gaan je ouders uit elkaar? Hoe ga je hiermee om?

Een scheiding betekent niet alleen een emotionele periode voor stellen die uit elkaar gaan. Voor jou als jongere kunnen de gevolgen van de scheiding  een enorme impact hebben. Je bent heel boos, voelt je heel verantwoordelijk voor je ouders, of hebt misschien veel minder contact met (één van) hen. Ook kan de scheiding van je ouders invloed hebben op je schoolprestaties, of je vindt het moeilijk om nieuwe vriendschappen aan te gaan en wordt wantrouwiger.

Hoe om te gaan met de situatie?

Je ouders zijn vooral druk met zichzelf en de scheiding.

Mariska Klein Velderman schreef er samen met Fieke Pannebakker een boek over voor jongeren: ‘Als je ouders uit elkaar gaan.’

Enkele tips:

 

Hoe je ouders zich ook voelen, jij mag je eigen emoties en gevoelens hebben.

Alle gevoelens die je ervaart, mogen er gewoon zijn. Als je blij bent, hoef je dat niet te verbergen voor je ouders. Ook als je vader of je moeder zelf heel verdrietig is door de scheiding.

Ben je juist verdrietig of boos door een voorval op school of ergens ander? Hou dat niet voor je, omdat je je ouders niet wilt opzadelen met jouw problemen, omdat zij het al moeilijk genoeg hebben.

Eenzaamheid kinderen scheiding

Jij hoeft niet voor je ouders te zorgen.

Je ouders zijn oud en wijs genoeg om voor zichzelf te zorgen. Jij bent dus niet verantwoordelijk voor je ouders. Veel jongeren krijgen soms het gevoel dat ze voor hun ouders moeten zorgen. Natuurlijk kan je er zijn voor je ouders. Tenminste als je dat zelf wilt en als je dat ook zelf aankunt. Maar het is geen taak die je als vanzelfsprekend op je neemt!

Zorg dat je goed geïnformeerd bent.

Het is belangrijk om te weten wat er allemaal op je af gaat komen. Ga op zoek naar informatie over een scheiding en welke impact dit heeft op je leven.

Zoek iemand om mee te praten.

Met iemand praten kan heel erg opluchten. Dat kan met een familielid zijn, een goede vriend of een (kinder)coach / vertrouwenspersoon. Natuurlijk kan het moeilijk zijn om je gevoelens te bespreken met iemand. Zorg er in ieder geval voor dat je je gevoel niet voor je houdt.

Als het niet lukt om er met iemand over te praten of wil je op een andere manier je gedachten en emoties ergens kwijt? Begin dan met bijhouden van een dagboek. Door op te schrijven hoe jij op een bepaald moment voelt, krijg je misschien ook inzicht in waarvan je precies verdrietig wordt.

Vertel aan je ouders wat je dwars zit.

Je mag heel duidelijk zijn tegen je ouders over een aantal zaken:

Je bent geen postduif, als de ene ouder iets tegen de andere ouder wil zeggen, moeten ze dat onderling regelen. En niet jouw betrekken hierin. Ook als ze een conflict of meningsverschil hebben met elkaar bespreken ze dit niet waar jij bij bent. Je wilt dus niet bij hun problemen betrokken raken.

Jij houdt van allebei je ouders evenveel en dat blijft ook zo. Misschien krijg je het gevoel dat je tussen je beide ouders moet kiezen, maar dat is niet zo.
Bespreek met je ouders dat je een kind bent van hen beiden en dat je dus een band moet kunnen hebben met hen allebei. Je ouders dienen dit te respecteren. Wat er tussen hen gebeurd is, mag niet van invloed zijn op de relatie die jij met hen hebt.

Ga op zoek naar jongeren die hetzelfde meemaken als jij.

Jij bent zeker niet de enige tiener met ouders die uit elkaar gaan of die dit al zijn. Door op zoek te gaan naar leeftijdsgenoten die ook ‘lotgenoot’ zijn, kan dit je helpen. Bij jou op school zijn vast jongeren in dezelfde situatie als jij. Ga met hen in gesprek. Vind je dat (nog) te moeilijk? Op het forum van Villa Pinedo

( www.villapinedo.nl )kun je terecht met je vragen of je verhaal.

Succes en sterkte in deze moeilijke tijd. En onthou één ding: ook al voel jij je nu op dit moment ontzettend verdrietig en boos, gun het de tijd. Over een poosje zul jij je al weer een stuk beter voelen!