14 mei 2020

Hoe vertel je dat je wil scheiden?

Julia mailde me. Ze had een advertentie van Scheiden Zonder Zorgen gezien:

“Ik heb al jarenlang een relatie. Maar de vonk die er ooit voor heeft gezorgd dat we in vuur en vlam kamen te staan voor elkaar, is gedoofd. Tegenwoordig hebben we vaak ruzie en discussies. Hoe dan ook, voor mij is duidelijk dat ik niet verder wil. Deze relatie voelt niet meer goed. Al een tijd. Alleen heb ik het moment waarop ik met mijn partner in gesprek ga hierover steeds maar uitgesteld. Uiteindelijk heb ik de moed verzameld om het hoge woord er dan toch maar uit te gooien. Maar hoe pak ik dit zo goed mogelijk aan?”

Een veelvoorkomend dilemma. Enkele tips:

Is je boodschap duidelijk?

Je begint het gesprek meteen met vertellen dat je de relatie beëindigt. Laat er geen twijfel over bestaan dat je besluit vast staat. Het klinkt misschien hard, maar het is nodig om je boodschap goed te laten ‘landen’.
Het is belangrijk dat je partner vervolgens de ruimte krijgt om je verwerken wat je zojuist medegedeeld hebt. De ander heeft wellicht ruimte nodig om emoties te uiten, biedt die ruimte. Zorg er wel voor dat jullie niet in discussie gaan met elkaar. Over en weer verwijten naar elkaars hoofd slingeren en hierin verzanden helpt niet.

Geef je voldoende uitleg?

Met alleen maar vertellen dat je stopt met de relatie of wilt scheiden ben je er niet. Je partner heeft het nodig dat je uitleg geeft over je beslissing. Ook je uitleg kan voor emotie en boosheid zorgen. Toon medeleven, blijf rustig en probeer je in te leven in de ander. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de ander geen hoop geeft. Als je partner het gevoel krijgt dat het wellicht toch weer goed komt tussen jullie, dan zorgt dat voor verwarring. Je zult dan opnieuw moeten uitleggen dat je de relatie echt beëindigd.

Wat is je doel van de scheiding?

Ieder mens heeft ook minder aantrekkelijke eigenschappen. Jullie dus ook. Ga niet de slechte eigenschappen van de ander vergroten en benadrukken. Het risico dat je over en weer grote en kleine ergernissen naar elkaar gaat benoemen, is groot. Zeker als je al heel lang je emoties niet hebt geuit. Luister goed naar elkaar. Zorg voor rust. Neem de tijd. Hou voor ogen dat jullie met wederzijds respect uit elkaar gaan. Dat resultaat bereik je alleen maar samen.

Maar wat is nu het juiste moment?

Het is lastig om te bepalen wat het goede moment is voor een boodschap als deze. Misschien is jullie communicatie al langere tijd niet goed. Daarom is het moeilijk inschatten hoe je partner gaat reageren op je boodschap. En je wilt natuurlijk niet dat kinderen de dupe worden van ruzie en stress. Het is dan ook heel belangrijk om samen met je partner af te spreken wanneer en hoe jullie vervolgens in gesprek gaan met de kinderen.

De mediators van Scheiden Zonder Zorgen vinden het vanzelfsprekend om naar jullie allebei te luisteren. Wij begeleiden jullie graag als jullie uit elkaar gaan. De beste keuzes en oplossingen voor beide partijen is ons doel. Wil je weten hoe wij dit doen? Plan dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons in.

Julia en haar partner zaten een week later bij ons voor een kennismakingsgesprek en inmiddels hebben zij hun relatie in overleg en met goede afspraken beëindigd.

Begeleiding bij uit elkaar gaan