10 september 2021

10 september 2021 Dag van de Scheiding

Vandaag is het de Dag van de Scheiding

Sinds 2010 is de 2e vrijdag in de maand september ‘Dag van de Scheiding’. De oorsprong van deze dag is terug te vinden in de geschiedenis: op 15 september 1796 werd in Nederland de eerste scheiding ooit uitgesproken.

Het doel van de Dag van de Scheiding is het proces rondom het beëindigen van de relatie te verbeteren. Zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan, moet bovenaan iedere ‘to do’ list van stellen die uit elkaar gaan staan.

Geen Feestdag

Want zeg nou zelf, op eerste gezicht klinkt “de dag van…” best wel feestelijk. Een scheiding is niet feestelijk, niet voor het stel dat besloten heeft om uit elkaar te gaan. En al helemaal niet voor de kinderen die erbij betrokken zijn. In Nederland zijn er ongeveer 750.000 kinderen waarvan de ouders niet meer bij elkaar wonen. En tussen de 75.000 en  150.000  van die kinderen zijn onderdeel geweest van wat we een ‘vechtscheiding’ noemen.

En het wordt er bepaald niet vrolijker op als je bedenkt dat 20% van de kinderen hun vader niet meer ziet na de scheiding en 5% hun moeder. ‘Ouderverstoting’ noemen we dit als kinderen geen contact meer hebben met één van beide of zelfs beide ouders.

Ouderverstoting

Alle professionals die, hun cliënten die besloten hebben te gaan scheiden, ondersteunen doen hun uiterste best om te voorkomen dat kinderen met één van beide ouders het contact verliezen.
Alleen ligt de sleutel om ouderverstoting te voorkomen meestal bij ouders zelf. Begrijp me goed, ouders houden over het algemeen niet bewust hun kinderen bij de andere ouder vandaag.

Ik spreek uit ervaring want ik heb na de scheiding van mijn ouders, heel lang geleden, jarenlang geen tot zeer slecht contact gehad met mijn vader. En dat kwam niet omdat mijn moeder tegenwerkte dat ik hem zag of met hem omging. Ik woonde met mijn zusje bij onze moeder en zag hoeveel verdriet mijn moeder van de scheiding had.

Intussen ging mijn vader verder met zijn leven, had een nieuwe vriendin waarmee hij een nieuw samengesteld gezin vormde.

Verdriet

Het verdriet van mijn moeder zorgde voor een enorm schuldgevoel bij mij als ik mijn vader zag. Dit gecombineerd met mijn moeder die haar kinderen gebruikte als boodschapper en ons voortdurend ‘ondervroeg’ over vader zorgde ervoor dat ik hem steeds minder zag en op enig moment helemaal niet meer. Het voelde alsof hij degene was die ons ‘de scheiding had aangedaan’. Helemaal niet realistisch natuurlijk want uiteindelijk hebben beide partners een rol in het stranden van hun huwelijk. Maar doordat mijn vader het volhield om contact met me te onderhouden, realiseerde ik me na een jaar of 6 dat ik mijn vader ook in mijn leven wilde. Na een heel lang, goed gesprek is het weer goed gekomen tussen ons. De rollen zijn nu omgedraaid, ik heb geen contact meer met mijn moeder. Deels door haar houding tijdens en na de scheiding van mijn ouders.

De scheiding van mijn eigen ouders is de voornaamste reden waarom ik echtscheidingsmediator ben geworden. Ook ik doe mijn uiterste best om ouders ervan te doordringen dat gezamenlijke zorg door beide ouders ontzettend belangrijk is voor een kind. Maar zoals ik al aangaf, ouders zijn zelf de belangrijkste factor!

Mijn Hello Mediator collega Miriam van Heijst- van der Lee heeft een boeiend artikel geschreven over hoe ouderverstoting te herkennen is.

Ik vind het op deze dag van de scheiding daarom heel erg belangrijk dat ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn, zich realiseren dat zijn een cruciale rol spelen in het contact dat hun kinderen hebben met hun beide ouders. Een ouder mag gewoon niet accepteren dat zijn of haar kind geen contact meer heeft met de andere ouder!

Dag van de Scheiding

Kinderen hebben niet gevraagd om de scheiding en helemaal niet om de situatie waarin ze opgroeien met maar één van beide ouders. Laten we daar op deze Dag van de Scheiding bij stilstaan.

Meer weten?

Maak een gratis kennismakingsafspraak!

Wil je weten hoe wij jullie en jullie kinderen kunnen ondersteunen in deze verdrietige periode van scheiden? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kosteloze kennismaking. Dan vertellen we alles daarover.

Hulp bij scheiden?
Scheiden met kinderen