11 november 2020

Ben jij Happy Single?

Single en vrijheid

Wat is Happy Singles Day?

Vandaag is het Happy Singles Day. Deze dag wordt ieder jaar op 11 november gevierd. Happy Singles Day, ook wel vrijgezellendag genoemd, is ontstaan in China. Het getal 1 staat in het Chinees symbool voor individualiteit, single of vrijgezel zijn.

En omdat 4 single Chinese jonge mensen deze dag hebben ‘bedacht’, dus vier ééntjes, 11-11, werd 11 november dus uitgeroepen tot Happy Singles Day. Bedoeld als een dag waarop vrijgezellen een dag hebben waarop ze leuke dingen voor zichzelf kochten. Tegenwoordig een dag vergelijkbaar met Black Friday en andere commerciële dagen waarop gestunt wordt met aanbiedingen en kortingen.

Vrijgezel en gelukkig zijn

Een hele andere vraag is, kun je na je scheiding, als je weer vrijgezel bent, je weer happy voelen? Uit onderzoek blijkt dat met name vrouwen zich na de scheiding als vrijgezel veel gelukkiger voelen. 61 procent van de ondervraagde weer vrijgezelle vrouwen blijkt niet op zoek naar een relatie. De vrijgezelle mannen uit het onderzoek echter gebruikten vaak termen als: ‘mislukking ‘ en ‘teleurstelling’ als hen gevraagd werd te omschrijven hoe ze zich voelen als vrijgezel. Van deze mannen was 53 procent wel weer op zoek naar een nieuwe partner. En dat terwijl 17 procent van deze mannen aangaf nog steeds gevoelens te hebben voor hun ex-partner.

Hoe komt het nu dat vrouwen zich over het algemeen gelukkiger voelen als single?

In het dagelijks leven zelfvertrouwen en een doel hebben helpt bij het weer op de rit krijgen van je leven. Het dagelijkse leven niet laten versloffen, je routine vasthouden, letten op je gezondheid en je sociale contacten onderhouden helpen daarbij echt.

Moeders die weer alleen zijn, ervaren bovendien ook de dagelijkse zorg voor de kinderen als motivatie om verder te gaan.  Sommige gescheiden mannen en vrouwen komen tot de ontdekking dat het beste heel moeilijk kan zijn, om de relatie die ze achter de rug hebben los te laten en het vrijgezelle leven op te pakken. Hulp daarbij in de vorm van een lotgenotengroep of een coach kan daarbij helpen.

Een nieuwe start

In je relatie was geluk en welzijn samen het belangrijkste, en wellicht cijferde jij jezelf daarin weg, nu je vrijgezel bent, mag je zelf bepalen wat je belangrijk vindt en wat je doelen zijn.

Want met nieuwe doelen, maak je een nieuwe start. Een start die helemaal voor jezelf is, die je het gevoel geeft een gelukkige single te zijn!