3 augustus 2024

Bij elkaar blijven, het nieuwe scheiden?

Als je relatie als een poosje niet meer zo goed loopt, is het scheiden vaak de gedachte die bij je opkomt. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer stellen ervoor om samen te blijven, zelfs als de liefde verminderd is, of zelfs helemaal verdwenen.

Maar waarom zou je dat doen? Wat maakt dat sommige mensen bij elkaar blijven, ook al werkt de relatie als partners niet meer zoals vroeger? Laten we de voornaamste redenen eens op een rijtje zetten.

Geldzaken

Scheiden kost vaak meer dan mensen in eerste instantie denken. Je hebt niet alleen te maken met kosten voor advocaten of een mediator, bij een scheiden moeten jullie alle gezamenlijke bezittingen en schulden verdelen.

Bovendien moet er vaak een nieuwe woning worden gezocht, wat extra kosten met zich meebrengt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dubbele huur en/of hypotheeklasten, en de inrichting van het nieuwe huis. Dit is niet voor iedereen financieel haalbaar. Bij elkaar blijven, zelfs als ‘het partners in de liefde’ zijn niet meer werkt, kan een manier zijn om te voorkomen dat je in de schulden komt of er financieel op achteruit gaat

Scheiden met kinderen

Ouders maken zich vaak zorgen over de gevolgen van een scheiding voor hun kinderen. Ze willen hun kinderen beschermen tegen de stress en verdriet die een scheiding met zich mee kan brengen. Ouders denken soms dat het beter is om samen te blijven, zodat hun kinderen in een stabiele thuissituatie kunnen opgroeien.

Zelfs als de romantiek in de relatie verdwenen is, kiezen ze ervoor om als een soort “team” te blijven functioneren. Zolang er geen sprake is van ruzies of conflicten, kan dit voor sommige gezinnen een werkbaar alternatief zijn voor uit elkaar gaan.

Hulp bij scheiden?

De schijn ophouden

In sommige culturen bestaat nog steeds de verwachting dat je bij elkaar blijft, zelfs als je relatieproblemen kent. Scheiden kan soms gezien worden als een teken van falen, of er kan religieuze druk zijn om samen te blijven.

Het kan dat stellen toch proberen hun relatie te redden, of dat ze besluiten om gewoon als huisgenoten verder te gaan, in plaats van uit elkaar te gaan. De buitenwereld hoeft niet te weten hoe de relatie precies in elkaar zit, en het kan voor sommige stellen gemakkelijker zijn om de schijn op te houden dan om daadwerkelijk te scheiden.

Een nieuwe manieren van samenleven

De dynamiek in relaties is de afgelopen jaren sterk veranderd. Vroeger werd van stellen verwacht dat ze voor altijd verliefd en romantisch betrokken zouden blijven. Tegenwoordig zie je stellen nog wel eens een andere invulling geven aan hun relatie. Ze worden meer partners in het dagelijkse leven, helpen elkaar met het huishouden en de kinderen, maar leiden verder een eigen leven.

Deze praktische samenlevingsvorm kan goed werken voor mensen, die nog steeds respect en vriendschap voor elkaar voelen, maar waarbij de romantiek verdwenen is. Ze kiezen ervoor om samen te blijven, niet vanwege de liefde, maar omdat het praktisch is.

Hulp bij vormgeven van de ‘nieuwe relatie’

Het is natuurlijk belangrijk dat als je ervoor kiest om samen te blijven, je dit op een goede manier doet. Een mediator kan helpen om duidelijke afspraken te maken over zaken als financiën, de zorg voor de kinderen en hoe jullie met elkaar omgaan. Ook relatietherapie kan nuttig zijn, zelfs als de liefde niet meer centraal staat. Het kan helpen om beter te communiceren en nieuwe regels op te stellen voor een nieuwe manier van samenleven.

Tot slot

Het idee van “bij elkaar blijven, het nieuwe scheiden” laat zien dat er verschillende manieren zijn om met relatieproblemen om te gaan. Voor sommige stellen is het logisch om uit elkaar te gaan, maar voor anderen kan samen een andere vorm kiezen een betere oplossing zijn.

Of het nu gaat om financiën, kinderen, of een functionele manier van samenleven, het is in ieder geval belangrijk om goed te blijven communiceren en hulp van bijvoorbeeld een mediator te zoeken als dat nodig is.

Plan een afspraak