Waarom waren er in 2020 zoveel minder echtscheidingen?
Een jaar vol coronabeperkingen ligt achter ons. Niet meer naar kantoor of kroeg, maar de hele dag op elkaars lip. En dan kan het, als het huwelijk of de relatie toch al niet zo goed zit, thuis gaan knetteren. Toch is het aantal echtscheidingen in 2020 gedaald. „Corona was een mooi excuus om aan de relatie te werken.”
’Toen de coronapandemie uitbrak, dachten we dat er echt een piek zou komen in het aantal scheidingen”, vertelt Saskia Braun van de Nederlandse Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). „Dat zagen we in China, en dat verwachtten we hier ook.” Niets bleek minder waar. Er was in de eerste lockdown al een flinke terugloop in scheidingsaanvragen en die afname werd later in het jaar ook niet meer gecompenseerd. „Sowieso zijn bijna alle rechtbanken zes weken dicht geweest, dus dat had invloed”, vertelt Braun. „Maar ook de onzekere situatie speelde mee. Ga je wel uit elkaar middenin zo’n crisis? Als alles ongewis is en je baan op de tocht staat, hak je natuurlijk niet snel zo’n knoop door.”
“’Ga je wel uit elkaar middenin zo’n crisis?’”
Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat ook. In de periode van januari tot en met oktober waren er 24.000 echtscheidingen. Dat zijn er 1.300 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. „Wat we wel zien is een piek in het aantal verzoeken tot wijziging van alimentatie”, vertelt Braun. „Mensen die in de financiële knel zijn gekomen in de coronacrisis, die het niet meer op kunnen hoesten. Dat valt echt op.” Begin vorig jaar veranderden ook de alimentatieregels, maar dat veranderde volgens Braun per saldo weinig aan het aantal echtscheidingen.
„Op het moment dat er spanningen zaten in de relatie, was er geen easy way out”, vertelt Nynke Nijman. De psychologe en relatietherapeut heeft het boek de Relatie-APK geschreven en maakt de podcast Seks, Relaties en Liefdes!. „Je kon niet even ergens intrekken of een dagje vluchten. Maar ik heb gemerkt dat veel mensen die tegen die problemen aanliepen, het aan corona verweten.” Anders gezegd: „Mensen gaven de lockdown, en het feit dat ze zo op elkaars lip zaten, de schuld van dingen die in de relatie niet goed zaten. En dan ben je eerder geneigd hulp te zoeken, door bijvoorbeeld relatie- of systeemtherapie te nemen. Die relaties hadden het anders misschien niet vol gehouden.”
https://podnl.app.link/JYJ69ytqRcb
Taboe
Het heeft bijgedragen, merkt Nijman, aan een afname van het taboe op relatietherapie. „Dat is er namelijk echt nog wel”, merkt ze. „Maar er is afgelopen jaar zo veel aandacht geweest voor ’hoe houd je je relatie gezond’, dat het veel normaler wordt om die stap te zetten.” Vooral voor jongeren valt er nog een wereld te winnen, merkt ze. „Die schamen zich een beetje, terwijl wat oudere mensen er wat nuchterder in staan. Onder hen bestaat het taboe al niet meer, wat er voor zorgt dat we het zo druk hebben.” Dit beaamt Anita Waanders van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie. „Ons ledental blijft groeien en ook het aantal mensen dat de opleiding gaat doen, neemt toe. Er zijn flinke wachtlijsten, wat aangeeft dat steeds meer mensen hier behoefte aan hebben.”
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/hoe-vind-je-wel-een-goede-relatietherapeut/
“Het lijkt inmiddels weer gewoon terug op het oude niveau”
Toch verwacht ook Nijman dat de afname aan verbroken relaties – waarvan in tegenstelling tot geklapte huwelijke natuurlijk geen cijfers worden bijgehouden – niet zal blijven doorzetten. „Dat zal me niets verbazen. Ik merk dat zich mensen melden die zich het hele jaar al hebben zitten verbijten, maar die nu écht denken ’ik trek het niet meer’.” Dat is Saskia Braun, zelf ook advocate en mediator, ook opgevallen. „Het lijkt inmiddels weer gewoon terug op het oude niveau, en daar komen de mensen die het hebben uitgesteld nog eens bovenop. En dat signaal hoor ik meer.”
bron: ‘de Telegraaf”